Att i längden kunna vara en social entreprenör är inte alltid lätt. Vi behöver hitta bra vägar för att möjliggöra fler projekt och ta tillvara på de sociala entreprenörernas idéer, vilja och driv.
Det har pratats en del om Socialt entreprenörskap eller att vara en social entreprenör de sista åren.
Att kunna göra skillnad och hjälpa istället för att jaga vinst och bli rik är något som mer och mer lyfts.
Jag ser med glädje att dessa bitar får en större plats i media och att synen på Socialt entreprenörskap håller på att förändras på flera plan.
En person som gett det socialt entreprenörskapet ett ansikte är Johan Wendt som startade Mattecentrum.
Svenskt Näringsliv har skrivit en bra artikel om honom som social entreprenör och hans resa med Mattecentrum.
Själv har jag nog alltid varit lite av en social entreprenör. Jag vill förändra och hjälpa till. Att göra en skillnad som verkligen betyder något.
Det svåra är många gånger hur finansieringen ska gå till. Det går att jobba ideellt till viss del och det gör jag och många andra jättemycket. Men det finns en gräns på hur mycket ideell tid man som företagare, förälder och människa har.
Att då kunna se socialt engagemang och samhällsengagemang som en affärsidé är en hållbar väg. En affärsidé som inte drivs av ett vinstintresse men ändå ger en lön till de som arbetar är en form jag hoppas blir lättare att driva i framtiden.
Tittar vi på Röda Korset, Stockholms Stadsmission och andra stora organisationer är det från början socialt entreprenörskap som blivit storskaligt.
Ett annat exempel är Love Nepal som räddar små flickor från Nepal som hållits i fångenskap som sexslavar i Indien.
Det jag hoppas på framåt är att det ska bli enklare för små företag och enskilda företagare att arbeta med socialt entreprenörskap.
Att idéer och tankar om att kunna förbättra och göra skillnad för människor och samhället inte ska stanna vid tankar och idéer utan faktiskt kunna genomföras.
För att det ska kunna ske behövs ett tankesätt att det faktiskt är ok att ta ut en lön eller ersättning för den tid man lägger i ett projekt. Att omvärlden inte per automatik tänker att alla ska kunna ställa upp ideellt för att kunna göra skillnad.
För ska en social entreprenör kunna förändra och hjälpa till det bättre och inte bränna ut sig behövs pengar för att kunna leva.
Det behövs också ett fler stora företag, statliga myndigheter, finansiärer och filantroper som kan se kraften och nyttan i det sociala entreprenörskapet. Som kan stötta även den ensamma sociala entreprenören som har storslagna idéer.
För EN social entreprenör kan göra stor skillnad för många.